Παθήσεις

Διαβητική περιφερική νευροπάθεια

Η περιφερική διαβητική νευροπάθεια εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 50% του πληθυσμού ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου I. Τα αίτια της είναι πολυπαραγοντικά και στο 26% των ασθενών προκαλεί πόνο. Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται στα κάτω άκρα και είνια πιο έντονος τη νύχτα.

Νευραλγία τριδύμου

Πρόκειται για έντονο νευροπαθητικό πόνο στην περιοχή του προσώπου. Οφείλεται σε έναν ή περισσότερους κλάδους του τριδύμου νεύρου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σύνθετο περιοχικό σύνδρομο πόνου

Οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό. Συνοδεύεται με διαταραχές στη θερμοκρασία και την αιμάτωση της περιοχής. Πρόκειται για μεικτό, αισθητικό και νευροπαθητικό πόνο.

Πόνος μέλους φάντασμα

Είναι πολύ συχνό να παρουσιάζεται πόνος μετά από ακρωτηριασμό άνω ή κάτω άκρου. Πρόκειται για νευροπαθητικό πόνο, συνεχή και έντονο. Ο ασθενής νιώθει πόνο κατά μήκος του μέλους που έχει αφαιρεθεί και η θεραπεία είναι πολυπαραγοντική.

Ινομυαλγία

Πρόκειται για “αόρατη” ασθένεια που εκδηλώνεται με πόνο σε πολλά μέρη  του σώματος. Κυρίως ώμους, χέρια, μέση και ισχία. Χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και αφορά μία στις είκοσι γυναίκες. Συνδιάζεται με κόπωση, διαταραχές ύπνου, στρες τα οποία επηρρεάζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Μετεγχειρητικός χρόνιος πόνος

Παρουσιάζεται μετά από χειρουργική επέμβαση στο σημείο της τομής.

Μεθερπητική νευραλγία

30% των ασθενών με έρπη ζωστήρα παρουσιάζουν μεθερπητική νευραλγία. Πρόκειται για έντονο καυστικό πόνο κατά μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε ο έρπης.

Καρκινικός πόνος

60% των ασθενών με καρκίνο παρουσιάζουν πόνο κατά τη διάγνωση της ασθένειας, ενώ 90% στο τελικό στάδιο. Ο πόνος οφείλεται στη νόσο ή στις θεραπείες.

Ισχιαλγία

Πρόκειται για πόνο που οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Έχει χαρακτήρες νευροπαθητικού πόνου και είναι μέτριος έως σοβαρός.

Οσφυαλγία

Ένας στους 3 ανθρώπους θα νιώσει οσφυαλγία έστω μία φορά στη ζωή του. Η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη, η δισκοπάθεια και ο σπασμός των σπονδυλικών μυών είναι οι κυριότερες αιτίες.

Αυχεναλγία

Πρόκειται για πόνο στην περιοχή του αυχένος, πολλές φορές σε συνδιασμό με μούδιασμα ή πόνο στα χέρια.

Μετατραυματικός πόνος

Αποτελεί χρόνιο πόνο που επιμένει μετά από κάποιο κάταγμα (συνήθως) ή κάκωση μαλακών μορίων.

Ημικρανία

Είναι συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου που εντοπίζεται συχνά αλλά όχι πάντα στη μία πλευρά του κεφαλιού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ημικρανίας και η διάγνωση του εκάστοτε τύπου είναι πολύ σημαντική ώστε να εφαρμοστεί στοχευμένη θεραπεία.

Μαστοδυνία – Μετά απο χειρουργείο στο μαστό ή ακτινοθεραπεία

Είναι πόνος στην περιοχή του μαστού συνήθως μετά από χειρουργείο.